5 kroków do idealnego blatu -
czyli jak wygląda olejowanie
blatu kuchennego

Jak olejować blat kuchenny

Blat kuchenny, przestrzeń robocza, to jedna z najważniejszych części każdej kuchni. Bardzo popularne były kiedyś blaty z okleiną i nadal większość klientów decyduje się na to rozwiązanie. Jest jednak również stale rosnąca grupa osób, które proszą o blaty z drewna. To niezwykle efektowna ozdoba każdej kuchni, która ociepla jej wizerunek. To naturalne blaty, w związku z czym niezwykle ekologiczne. To jednak zdecydowanie rozwiązanie dla tych osób, którym nie straszne jest olejowanie blatu kuchennego. Jak olejować blat kuchenny? Podpowiadamy!

Po pierwsze, musisz wybrać odpowiedni produkt. Wbrew obiegowej opinii, nie każdy olej nadaje się do olejowania drewna. Z pewnością nie sięgaj po tradycyjny olej rzepakowy czy słonecznikowy. To nieco bardziej skomplikowane wyzwanie! Najlepiej będzie udać się do sklepu specjalistycznego. Znajdziesz tam specjalne produkty, przeznaczone do olejowania drewna. W naszej opinii, warto sięgnąć po olej lniany, ale nie ten jadalny. Czytaj składy. Tu panuje podobna zasada do tej, znanej już z produktów spożywczych i kosmetycznych: im krótszy skład, tym lepiej. Najlepiej, aby znalazł się tam tylko jeden składnik – olej lniany. Możesz też ewentualnie sięgnąć po mieszankę olejów do zabezpieczania drewna, która ma go najwięcej w składzie. Nie oszczędzaj na tym produkcie!

Po drugie, zajmij się wyszlifowaniem blatu. Wcześniej jednak zabezpiecz kuchnię, płyty, zlew i urządzenia przed pyłem, a później także i przed olejem. Będziesz potrzebować również papieru ściernego, który możesz kupić w każdym markecie budowlanym. Wybierz drobną lub średnią granulację: od 80-200. Najlepiej jednak wziąć kilka różnych arkuszy lub kostek. Szlifowanie zacznij od papieru o najgrubszym ziarnie i zakończ tym najdrobniejszym, aby powierzchnia był gładka. Nie przykładaj go zbyt mocno do powierzchni, aby nie stworzyć bruzd i wyżłobień.

Po trzecie, czas zająć się odpylaniem! W tym celu będziesz potrzebować tradycyjnego odkurzacza ze specjalną, miękką końcówką (np. szczotką) lub wersji kompaktowej. Bądź dokładny. Po zakończeniu tej czynności, przetrzyj jeszcze blat wilgotną, ale nie mokrą szmatką. Pozwoli Ci to na pozbycie się resztek pyłu. Pozostaw blat do wyschnięcia.

Po czwarte, czas na olejowanie! Jak olejować blaty kuchenne? To nie jest skomplikowane zadanie. Będziesz potrzebować wcześniej zakupionego oleju lnianego oraz wysokiej jakości, płaskiego pędzla. Zanurz pędzel w oleju i przesuwaj nim po blacie, wzdłuż słojów. Nie oszczędzaj na preparacie. Drewno stopniowo wchłonie tyle, ile potrzebuje. Gdy skończysz pokrywać cały blat olejem, zaczekaj około 30 minut, ale nie dłużej, aby na powierzchni drewna nie powstały nieestetyczne plamy.

Po piąte, sięgnij po miękkie, czyste ściereczki. Okrężnymi ruchami zacznij wycierać z blatu resztki oleju, który się nie wchłonął. Jednocześnie wyrównasz jego poziom na całej powierzchni drewna. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż blat zyska delikatny, aksamitny blask.