Czym jest
ergonomia kuchni?

Ergonomia mebli kuchennych

Wiele mówi się o ergonomii samochodów, a nawet krzeseł gabinetowych lub biurowych. Jakiś czas temu głośno zrobiło się również o takim zagadnieniu jak ergonomia kuchni. Nie jest to żadna fizyka kwantowa. Chodzi o dostosowanie pomieszczenia do naszych potrzeb w taki sposób, aby przyjemnie i efektywnie nam się z niego korzystało. Jak powstaje ergonomiczna kuchnia na wymiar? Podpowiadamy!

Pięć kluczowych stref

Zanim przejdziemy do zagadnienia tzw. trójkąta roboczego, warto wspomnieć o strefach, które powinny znaleźć się w każdej kuchni, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z ich istnienia. Gdy są w nieładzie, w kuchni panuje chaos, a nam trudno jest znaleźć potrzebne elementy. Każda kuchnia powinna więc dzielić się na pięć takich stref:

  • Strefa gromadzenia zapasów, czyli wyznaczona szafka, spiżarnia lub lodówka,
  • Strefa przechowywania, czyli szafki, w których przechowujemy naczynia, garnki oraz drobne sprzęty AGD,
  • Strefa zmywania, czyli zlewozmywak oraz ew. zmywarka,
  • Strefa przygotowywania posiłków, czyli blat roboczy, przestrzeń w której możemy obierać, siekać, kroić, układać na talerzach,
  • Strefa obróbki termicznej, czyli kuchenka (płyta grzewcza) oraz piekarnik.

Warto zadbać o stworzenie takich stref. W ten sposób ergonomia w kuchni zostanie zachowana, co znacznie ułatwi nam pracę/gotowanie.

Zasada trójkąta roboczego

Wiele osób słyszało o trójkącie roboczym, ale nie każdy dokładnie wie co to jest i jak powinien wyglądać. W Internecie dostępnych jest bowiem wiele sprzecznych wersji. Postaramy się to wyjaśnić.

Trójkąt roboczy to wizualizacja trzech najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Zaliczają się do nich lodówka, zlewozmywak oraz płyta grzewcza/kuchenka. Każdy z tych sprzętów powinien znajdować się na wierzchołkach takiego wyimaginowanego trójkąta. Co nam to daje? Znacząco ułatwia i optymalizuje pracę, a także sprawia, że staje się ona bezpieczniejsza.

Dzięki stosowaniu tej zasady, zyskujemy pewność, że wszystkie niezbędne sprzęty znajdują się niedaleko od siebie. Przedzielone fragmentami blatu roboczego, tworzą idealne miejsce do przygotowywania posiłków. Zazwyczaj droga od produktu do dania prezentuje się tak: lodówka -> zlewozmywak -> kuchenka. Stworzenie trójkąta roboczego wydaje się więc być zupełnie naturalnym zabiegiem!

Wszystkie sprzęty powinny jednak znaleźć się w odpowiedniej odległości od siebie. Z tego względu ergonomiczna kuchnia na wymiar jest idealnym rozwiązaniem. I tak: odległość między lodówką, a zlewozmywakiem oraz między zlewozmywakiem a kuchenką powinna wynosić od 120 do 210 cm, natomiast między lodówką, a kuchenką od 120-270 cm.

Tak zaplanowana ergonomia kuchni będzie doceniana przez nas na co dzień. Możemy bowiem dzięki temu zaoszczędzić tak cenny czas. Zaproponowane rozwiązanie może bowiem skrócić czas przygotowywania posiłków o nawet 60%!

W takiej sytuacji z pewnością będziemy o wiele częściej i o wiele chętniej decydować się na przygotowywanie rodzinnych obiadów oraz kolacji w domowych zaciszu.